SMCZL, onze inspanningstesten:

Inspanningstesten bestaan er in vele varianten. SMC-ZL is bij uitstek uw partner als het gaat om het adviseren in dé inspanningstest die bij uw specifieke sportbeoefening past; en deze ook kan uitvoeren met behulp van de meest geavanceerde apparatuur van dit moment én door hooggekwalificeerde medewerkers.

Bij inspanningstesten beoordelen uw lichamelijke conditie. De VO2MAX, anaerobe drempel en trainingszones worden nauwkeurig gemeten. Dit soort testen is met name geschikt voor mensen die gericht(er) willen gaan sporten en voor duursporters, met name wielrenners, hardlopers en dua-/triatleten die met hartslagmeter (willen gaan) trainen. Voor (herintredende) sporters boven 35 jaar adviseren wij een sportmedisch onderzoek met inspanningstest, om ook de hart- en longfunctie in kaart te kunnen brengen.

Alle inspanningstesten beginnen met het bespreken van uw huidige sportbeoefening en uw sportieve doelen, gevolgd door het meten van: lengte, gewicht en vetpercentage. De daaropvolgende inspanningstest kan zowel op de fietsergometer als op de loopband worden uitgevoerd als ook op uw eigen fiets.  Tijdens de test wordt continue uw hartslag en ademgassen gemeten.

Let op !: Een inspanningstest is geen sportkeuring. In principe wordt er bij een inspanningstest vanuit gegaan dat u normaal gezond bent. Vandaar dat wij bij inspanningstesten werken met hartslagband en geen ECG. Wilt u ook een ECG dan is een uitgebreid sportmedisch onderzoek ( USMO+) waarin een inspanningstest zit een betere optie.

SMC-ZL biedt de volgende inspanningstesten aan:

Anaerobe drempeltest met ademgasanalyse en hartslagmeting op fiets of loopband:

De anaerobe drempeltest is een duursportspecifiek protocol waarbij de weerstand/snelheid elke 3 minuten wordt verhoogd totdat de anaerobe drempel van de testpersoon is bereikt, daarna wordt de weerstand/snelheid per minuut verhoogd tot maximaal. Dit protocol is met name geschikt voor wielrenners, en hardlopers die zich richten op langere afstanden >800m. Deze test wordt aanbevolen door  KNWU en de Atletiek Unie
Gemiddelde duur is 50-70 minuten


Anaerobe drempletest met ademgasanalyse en hartslagmeting op fiets én loopband (combitest):

De anaerobe drempeltest combi bestaat uit 2 achter elkaar uitgevoerde duursportspecifieke protocollen waarbij de weerstand/snelheid elke 3 minuten wordt verhoogd totdat de anaerobe drempel van de testpersoon is bereikt, daarna wordt de weerstand/snelheid per minuut verhoogd tot maximaal. Dit protocol is met name geschikt voor duathleten en triatleten. Deze test wordt aanbevolen door de NTB. Gemiddelde duur is 90-120 minuten.


VO2max test met ademgasanalyse en ECG op fiets of loopband (maakt normaal gesproken deel uit van uitgebreide sportkeuring):

De VO2Max test is een kort inspanningsprotocol waarbij de weerstand/snelheid elke minuut wordt verhoogd tot maximaal. Dit protocol is met name geschikt voor team/spelsporten, atletiek middenafstandatleten, baanwielrenners en schaatsers (korte afstand). Gemiddelde duur is 45 minuten.


SMC-ZL beschikt over de volgende apparatuur:

  • Cortex Metalyzer 3B breath-by-breath ademgasanalyse
  • Custo Cardio110, 12-kanaals ECG draadloos via bluetooth
  • H/P Cosmos Pulsar Med4 loopband 195cmx70cm, snelheid tot 40km/h en +/- 25% hellingshoek
  • Avantronics Cyclus2 recordtrainer voor testen op uw eigen race/TT/Tri fiets
  • (Airstreeem Ergotrainer 2.0, =als Cyclus2 maar (nog)geen medisch typegoedkeuring)
  • Ergoline200 ergofiets voor mensen zonder eigen fiets.