Ortho-vision Podotherapie Club Support

Voor iedereen is het belangrijk om prettig te kunnen bewegen. Voeten zijn bij veel bewegingen erg belangrijk. De podotherapeut, één van de twaalf erkende, paramedische beroepen, is dé specialist in voetengezondheidszorg.
 

Een sporter is nóg  intensiever met bewegen bezig en dat stelt hogere eisen aan de belastbaarheid van het lichaam. Voeten zijn bij veel sporten erg belangrijk. Als voeten niet optimaal functioneren, dan kunnen enkel, knie, heup en rug ook verkeerd belast worden. Hierdoor kunnen spieren en gewrichten in het lichaam niet goed samenwerken, met als gevolg een blessure waardoor een optimale sportprestatie niet mogelijk is.
Om een sporter goed te kunnen begeleiden is kennis van de sportdiscipline erg belangrijk. De begeleiding kan  per sportdiscipline namelijk erg  verschillend zijn.
Kennis van onder andere de biomechanica van het gangbeeld, het schoeisel en de eventuele "eisen" van de sportbond vormt de basis voor een gedegen advies en/of effectieve behandeling van de sporter. De sportpodotherapie is een specialisatie binnen de podotherapie. De sportpodotherapeut kent de sporten en stemt de therapie af op de individuele situatie.
 

Een sportpodotherapeut behandeld meer dan alleen de voetklachten.
Een voet beweegt nooit apart maar maakt altijd onderdeel uit van een zogenaamde algehele beweegketen. Een blokkade en/of storing in deze beweegketen kan elders in het lichaam problemen geven. Zo kan bijvoorbeeld een “overpronerende” voet tijdens het hardlopen de oorzaak zijn van een lopersknie of problemen in de lies. De sportpodotherapeut bekijkt de gehele beweegketen en zoekt naar de oorzaak waardoor klachten aanwezig blijven. Hierdoor kan een probleem optimaal behandeld worden of kan een gedegen advies gegeven worden voor doorverwijzing naar een ander discipline binnen het netwerk van de sportpodotherapeut. Sporters gaan vaak pas naar de sportpodotherapeut als er klachten zijn. Gelukkig weten ook steeds meer sporters de sportpodotherapeut te vinden om hun blessures voor te blijven of hun sportprestatie te verbeteren. Dit wordt bereikt door het verbeteren van de voetstand en beweegpatronen.
 

Wat kan de sportpodotherapeut voor uw club betekenen?
Bij het maken van een profiel"schets" van de sporter wordt rekeningen gehouden met de risicofactoren die klachten kunnen veroorzaken. Aan deze risicofactoren kan gewerkt worden op  het vlak van de (sport)fysiotherapie alsmede de sportpodotherapie. Op deze manier wordt preventief (samen)gewerkt.
Daarnaast kunnen ook klachten aanwezig zijn als gevolg van een acuut letsel of klachten die zijn ontstaan door overbelasting.  Mochten er klachten aanwezig zijn, dan is het noodzakelijk om uitgebreider onderzoek te doen. In het onderzoek wordt de sporter geanalyseerd op stand, looppatroon, bewegingsuitslagen van de gewrichten. Ook het (sport)schoeisel wordt uitvoerig bekeken. Aan de hand van de gegevens doet de sportpodotherapeut zijn analyse, worden de bevindingen besproken en de eventuele behandeling/therapie gestart.

Samengevat:

  • preventief onderzoek naar beweeg- & looppatroon
  • podotherapeutische zolen
  • taping
  • manueel manipulatie voet & onderbeen
  • instrumentele behandeling (o.a. ingegroeide nagels tec)
     

Hoe effectief kan het zijn wanneer de lijnen binnen de zorg kort zijn en snel een behandeling ingezet  kan worden?! Door ons professioneel netwerk kunnen wij uw klachten effectief en kostenefficiënt behandelen
 

Ortho-vision  en  uw club , Samen Verder!

 

Club Support wordt uitgevoerd in samenwerking met "Fysio Stofberg" en "Stofberg Test&Train"